• Nowości
  • Polecamy

Wyniki konkursów

Konkurs "Sowa mądra głowa"

Konkursy "Sowi las" i "Sówka mądra główka"

Metody badań i ochrony sów (red. R. Mikusek)
"Metody badań i ochrony sów"
(red. R. Mikusek)
do nabycia w siedzibie
Fundacji Wspierania Inicjatyw Ekologicznych


Free PageRank Checker


Witrynę odwiedziło: osób

Uszatka


Asio otus (Linnaeus, 1758)


Zachowanie:
Płochliwa. Niepokojona stawia ?uszy?, przymyka oczy i wydłuża ciało stając się wyjątkowo szczupła. Zimujące w grupach sowy zrywają się wcześniej, dopuszczając człowieka na odl. 10 m. Przy gnieździe niepokoi się także w dzień. Czasem w obliczu zagrożenia piskląt, przyjmuje charakterystyczną postawę obronną (rozkłada skrzydła na boki, stroszy pióra), w skrajnych przypadkach lata nad głową klaszcząc skrzydłami. Samice są bardziej agresywne oraz częściej atakują. Kopuluje na gałęziach w pobliżu gniazda, również na ziemi.


Głosy
Repertuar głosów dość szeroki, również duża zmienność osobnicza. Poza sezonem lęgowym praktycznie milczy. Nierzadkie duety, szczególnie przed kopulacją. Zaniepokojone odzywają się przy gnieździe ostrym "kau kau", nieco przypominającym głos puszczyka. Głos terytorialny i godowy samca brzmi jak krótkie, niskie, miękkie i monotonne "huu" powtarzane w odstępach ok. 3 s. Głos samicy - cichy, świszczący i opadający "piich" lub "huii" słyszalny jest z odległości do 60 m i powtarzany z mniejszą częstotliwością (co ok. 12 s), niż zawołania samca.



Typowy głos samca


Zimowanie i wędrówki
Część ptaków zimuje w kraju albo pozostając w terytoriach, albo koncentrując się w stadach liczących najczęściej kilkanaście ptaków. Zgrupowania złożone z więcej jak 40 ptaków należą do wyjątkowych. Część sów tworząca grupę jest blisko spokrewniona. Zbiorowe zimowiska uszatki tworzą od 1/2 X a opuszczają je w 1/2 II, choć część pozostawać może w nich jeszcze do początku IV. Prawdopodobnie tego rodzaju zimowiska opuszczają już połączone w pary.
Duża część sów wędruje, zwłaszcza młodych ptaków z populacji północnych. Dwa szczyty intensywności przelotu uszatek na środkowym wybrzeżu Bałtyku mają miejsce ok. 25.09 i 10.10. Stwierdzono większą tendencję do wędrówek u samic, natomiast samce pozostają na zimę bliżej lęgowisk. Maksymalnie mogą pokonywać ponad 2000 km.





Sponsorzy projektu

Projekt dofinansowano ze środków:

Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej

oraz
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Krakowie